Hogyan igyuk?

2016. 05. 24.

Lassan. Kortyolgatva. Étkezés után. Mértékkel.

A pálinkákat 15-20 °C-on, vagyis középkori szobahőmérsékleten javasolt kortyolni, tulipánformájú pohárból. Először egy kicsit megdöntjük a poharat, hintáztatjuk az italt, vagy a borhoz hasonlóan, körkörösen megmozgatjuk poharunkat, és máris érezzük, élvezzük az illatát. A pálinka fogyasztása kortyolgatva történik, amit kötelező koccintás előz meg. Nem szabad egy húzásra meginni, az nem más, mint pazarlás. Fontos a borkóstolásnál már megismert „rágás” is, hiszen zamata a száj szegletében, a nyelv alatt jelentkezik igazán. Minél hosszabb az utóíze, annál jobb minőségű a pálinka. Lenyelés után szájon át véve és orron keresztül kifújva a levegőt érezhetjük a gyümölcs ízét, illatát. A fogyasztás utolsó pontja az ún. szárazpróba. A pálinka elfogyasztása után 3-5 perccel nyugodtan emeljük orrunkhoz a poharat és karakteres, gyümölcsös, lekvárra emlékeztető jelleget figyelhetünk meg. A pálinka fogyasztását elsősorban digesztívumként ajánlhatjuk az emésztést elősegítő hatása miatt.